Kdo je fotograf architektury a interiérů

Kdo je fotograf architektury a interiérů, jaká je náplň jeho práce, co všechno pro vás může udělat a proč je nepostradatelný? A co naopak nedělá a nenabízí

Fotograf zaměřený na určité odvětví svého oboru se stává specialistou a právě ty by měl každý architekt nebo designér vyhledávat (obecně je dobré vyhledávat profesionály v určitém oboru). Poskytuje totiž službu, kterou klient doopravdy potřebuje s kvalitním a očekávaným výsledkem, ušetří mu čas a z dlouhodobého hlediska se stává skvělou investicí.

Fotograf architektury je v prvé řadě podnikatel jako každý jiný a pracuje pro peníze, nikoliv pro expozici, reference nebo z dobré vůle. Samozřejmě existují výjimky – i já jsem pracoval pro expozici, ale tyto výjimky netvoří jádro fotografa jakožto podnikatele. Fotograf specializovaný ve vymezeném odvětví, v mém případě fotografování architektury, poskytuje službu, která hlavně řeší požadavky spojené s prezentací projektu architekta nebo designéra.

Profesionální fotografie jsou důležité při prezentaci v médiích, soutěžích, při prezentaci v portfoliu a je to první věc, kterou člověk vidí a na základě které se může rozhodnout – nezohledňuji fakt, kdy potencionální klient vyhledá architekta na základě doporučení – a v rámci soutěží je první kolo vždy založené pouze na fotografiích, dodaném obsahu o projektu a jméně architekta nebo studia. Profesionální fotograf ví, kdy a jak váš projekt fotit a může vám poskytnout další služby, jako je mediální servis a propagace projektu v médiích. V komunitě fotografa s velkou pravděpodobností najdete i specialisty v jiném oboru, jako je tvorba videa nebo grafiky, takže vám může doporučit své kolegy a řešit tak vaši prezentaci komplexně.

Fotograf architektury nefotí portréty, neposkytuje vám poradenské služby v oboru stavebnictví, nenafotí vám vaše reklamní předměty, jeho specializací jsou pouze architektura a interiéry. Nevyžadujte po něm něco, co nespadá pod odbornost a nemá na tom založené portfolio, jelikož by výsledné fotografie nemusely odpovídat vašemu očekávání.

Fotograf architektury a interiérů je tedy specialista na focení staveb, který je nejlepší možnou investicí pro propagaci vašeho podnikání, protože bez fotografií to opravdu nejde.

Fotograf architektury Jiří Alexander Bednář