Scouting – Průzkum lokace před focením

Průzkum lokace pŕed focením neboli scouting se dělá hlavně ve filmu, ale je velmi podstatný i pro fotografii. Pokud fotíte architekturu a interiéry, měli byste se seznámit s prostorem ještě před samotným focením.

Scouting vám umožňuje si přesněji naplánovat focení. Například tak zjistíte, jaká doba je na focení určitého prostoru nebo pro určitý záběr nejvhodnější. Že lobby administrativní budovy budete fotit mimo pauzu na oběd, nebo naopak budete. Nebo že potřebujete prostory uklidit či budete dokonce muset domluvit focení z protější budovy, protože tak focená budova lépe vynikne.

Prohlídku raději uskutečněte s autorem projektu, aby vás s ní podrobněji seznámil a vy tak získali vhled, co je pro klienta a pro daný prostor klíčové – což se prolíná i s tvorbou příběhu. V určitých případech je dobré mít vedle architekta při prohlídce lokace i lidi z marketingu, pokud jde o velkou společnost. Mohou mít již navržený marketingový plán propagace daného prostoru, tudíž vás mohou dobře nasměrovat.

Scoutingem dáváte najevo profesionalitu, jste schopni eliminovat mnohé problémy před samotným focením. Seznámíte se s prostorem a případně i zachytíte praktickou užitkovost budovy, kterou pak můžete promítnout do vašich fotografií. Celkově tak zvyšujete kvalitu finálního výstupu. Šetříte čas produkce a zvyšujete svou důvěryhodnost.

Domluvte se s klienty na předběžném průzkumu lokace, nachystejte si otázky ohledně prostoru, dělejte si fotografie do prostoru – moodboard/storyboard, vytvořte si seznam úkolů, které je před focením splnit (úklid prostor, vytažení stínění, přesun nábytku, …). Využívejte aplikace, jako jsou Sun Surveyor, Sun Calc, Google Maps, Street View, Meteogram, které vám usnadní vaši práci.

Ne každý klient vám umožní přístup jeho projektu před focením, bohužel. Jsou za tím hlavně časová náročnost a také finance. Využijte proto veškerých dostupných materiálů na internetu, nebo požádejte klienta o veškeré dostupné detaily - fotografie ze stavby, 3D modely, skicy a pod.


20. 1. 2020 – Fotograf architektury Jiří Alexander Bednář