Jak fotit příběhy v architektuře

Jak můžete převyprávět příběhy architektury prostřednictvím fotografií, když v dvouhodinovém filmu se celý příběh odehrává průměrně ve 172 800 snímcích? Třeba takto.

Je to možné, protože ne nadarmo se říká, že obraz vydá za tisíc slov. A příběh ve fotografii architektury je důležitým prostředkem k povýšení prezentace projektu nad pouhou dokumentaci. Příběhy vytvářejí emoce a díky tomuto procesu jste schopni zaujmout jak diváka, tak i potencionálního klienta.

Kancelářské prostory a jejich možnosti využití k práci, relaxaci a vaření.

Nejprve se musíte dobře seznámit s projektem a jeho autorem. A to ještě předtím, než se do focení vůbec pustíte. Potřebné informace získáte například z rozhovoru s architektem a nebo si předem prohlédněte lokaci (scouting). Zajímejte se o investora projektu, jaké bylo zadání, proč je stavba v dané lokalitě a proč byly zvoleny tyto materiály a k čemu budou majitelé prostor používat. Vhodných a užitečných otázek je mnoho, a takové otázky si můžete vložit do šablony a ptát se a rozvíjet z nich příběh. Vhodné otázky můžete získat z publikovaných článků o architektuře.

Příběhy můžete vyprávět v jedné fotografii nebo sérii, můžete je vyprávět díky světlu a stínu, barvě, pohybu, počasí a kompozici, roční i denní době nebo pomocí elementů. Příběh by měl zapadat do kontextu architektury, myšlenky architekta a zájmům investora. Zajímavým prvkem může být představení problému a jeho řešení.

Letní i zimní posezení v blízkosti zlínské přírody. Fotografie z dronu.

Já však nedoporučuji do každého snímku vkládat celý příběh. Stále totiž musíte vytvořit soubor fotografií, který i dokumentuje architekturu jako takovou, její materiály, řešení, detaily. Musíte zahrnout i technické fotografie. Každá věc v prostoru byla vytvořena za nějakým účelem, prezentujete kvality a dovednosti architekta/designera. Pokud máte autora projektu při focení po ruce, rozhodně se ho ptejte i na to, o jaké záběry přesně má zájem.

Příběh ve fotografiích, který vytváří emoce, dokáže lidi vtáhnout do děje. Díky nim si divák umí představit vlastní přítomnost v prostoru. A tím se pro ně nejenom fotografie stává lépe zapamatovatelnou, ale i vy jakožto fotograf. Nejjednodušší způsob, jak vyprávět příběh, je chronologickou cestou. Prostředků k vyprávění máte mnoho, ale využívejte je rozumně. Protože jako fotograf musíte být jak vypravěč, tak i dokumentarista.


Fotograf architektury Jiří Alexander Bednář