Základy fotografování architektury

Co je fotografie architektury

Fotografie architektury dokumentuje budovy, interiéry a exteriéry, které už jsou většinou dokončeny. Zachycuje zadání investora, myšlenku a realizaci architekta a může zobrazovat i příběhy uvnitř a vně po jejím zabydlení.



Foto výbava

K základní výbavě patří stativ, foťák a ideálně širokoúhlý objektiv s minimálním zkreslením. Kvalitním stativem si zajistíte ostrost snímku při různých technikách expozice, nepříznivém počasí a použití příslušenství. Mezi širokoúhlé objektivy pro architekturu bych zařadil jak základní zoomy, tak pevné tilt-shiftové objektivy. Určitě byste měli mít alespoň 24mm objektiv pro full-frame - 16mm pro APS-C nebo širší. Tělo objektivu zas tak důležité není. Nakonec ale bude záležet na vaší osobnosti a prezentaci, jaký objektiv budete používat a čím budete unikátní.



Světlo, čas a místo

Světlo, čas a místo jsou úzce spjaty se zachycením příběhu a dokumentací architektury a interiérů. Právě světlo ve správný čas na správném místě vytváří pocity a příběhy, které chcete zachytit a prezentovat. Ráno, poledne, odpoledne, podvečer, večer a noc - záleží pouze na vás, co tím chcete říct, jak architekturu chcete zaznamenat a případně vyjádřit, jaké bylo zadání. Přes den logicky nemůžete zachytit chytře realizované nasvícení budovy, tak musíte počkat na večer. Můžete zachytit i ruch ulice, nebo vnitřních prostor kancelářské budovy.



Plánujte

Plánujte vždy dopředu. Seznamte se fotografovanou architekturou, jejím příběhem, kontextem okolí, účelem budovy, jejími prostory a tím, jak budova funguje za určitých světelných podmínek. Vašim zdrojem cenných informací je architekt, nebo interiérový designer, investor.



Tip pro perfektní fotografii

V prvé řadě zapomeňte na technické věci, klidně přepněte foťák do poloautomatického režimu a vnímejte architekturu, kompozici, kontext a světlo. Buďte tvořivý.

Naprostým základem jsou rovné vertikální a horizontální linie a eliminování optických chyb, jako jsou soudkovitost a vinětace. Samozřejmě pokud vás "pravidla" omezují ve vašem kreativním záměru, porušte je, ale smysluplně a účelově. Ne nadarmo se říká, že člověk musí znát perfektně pravidla, aby je uměl správně porušovat.

Vnímejte jak celek, tak i detaily. Vnímejte, jak budova do okolí zasahuje, zda vyčnívá, nebo naopak splývá.

Vložte do záběrů dynamiku tvarů, textur, počasí, efektů, kontrast světla a stínů, lidí. Zachyťte proporce vůči okolí, ostatním stavbám a lidem.



Postprodukce

Pokud jde o komerční zakázky, v postprodukci si dávejte velký pozor na to, aby vaše vlastní kreativní ambice nepřebily výraz focené architektury a kreativní přístup architekta nebo designera. Fotograf architektury a interiérů dokumentuje a vypráví příběh investora, architekta nebo designera a uživatele. Ve vaší volné tvorbě představte své schopnosti a dovednosti naplno, ale vždy citlivě vůči focenému objektu.

Závěr

Porušujte pravidla, experimentujte a studujte (kopírujte, ale za určitých pravidel) práci jiných. Berte tento text jako jeden pohled, vytvořte si nakonec svůj vlastní.


Fotograf architektury Jiří Alexander Bednář