Jak vytvořit portfolio fotografa

Tvorba portfolia, a nejenom toho fotografického, je výzva, kterou není radno podceňovat a je dobré se ji věnovat dlouhodobě a konzistentně. Výběr fotografií do portfolia a vytváření kategorií bude ovlivňovat to, jak Vás potencionální klienti budou vnímat a jaké zakázky Vám dají, což je váš dlouhodobý cíl.

Každý umělec by měl mít své vlastní portfolio realizací, popřípadě vlastní tvorby a konceptů. Ať už v digitální nebo jakékoli jiné formě, nicméně alespoň v té digitální, protože vás může v 21. století najít opravdu kdokoliv. Bez portfolia Vás nikdo nenajme. Sice existují výjimky, ale nespoléhejte na to, že budete jednou z nich.

Umělecké portfolio

Cílem portfolia je co nejlépe a kvalitně prezentovat Vaše schopnosti, dovednosti, tvorbu a specializaci. Zastávám názor, že specializace v jednom odvětví je cesta k úspěchu, a ne že u každého oboru je potřeba přesah do dalších oborů nebo témat. Jako profesionální fotograf se specializací na architekturu a interiérový design chci na svém portfoliu prezentovat fotografie architektury a interiérů od architektů, studií, ateliérů a designérů. Naopak nemám zájem se prezentovat fotografiemi realit, protože primárně nehledám klienty v tomto odvětví, přestože reality fotím. Vhodnou alternativou širšího rozsahu tvorbu je vytvořit samostatné portfolio. Čímž se však nesnažím říct, že se nemáte například prezentovat například fotografiemi jídla, protože v určitém kontextu s Vaší tvorbou to může fungovat – fotograf se zaměřením na hotely a jídlo může pro své klienty představovat perfektní balíček služeb, a tak pro ně má přidanou hodnotu.

Množství fotografií může být rovněž klíčové pro Vaši prezentaci a Vaše klienty. V začátcích kariéry jsem se prezentoval širokým rozsahem a množstvím od focení portrétů, produktů a realit a je dobře si vyzkoušet různá témata a najít své hlavní téma. Nicméně jak v podnikání pokročíte, Vaše portfolio by mělo růst s Vámi a rozhodně se nesmíte bát fotografie mazat a specializovat se, mazat kategorie a přidávat nové. To, co už nedosahuje Vašich současných kvalit, nebo témata, o která už nemáte zájem, byste měli bez milosti odstranit. Rovněž musíte pečlivě vybírat, čím se prezentujete a kolik toho prezentujete. Jeden projekt na portfoliu nikoho neohromí, ale 100 fotografií na jedné stránce je zase zahlcující – to je bod, na kterém pracuji já sám, ale nakonec jsem zjistil, že 50 fotografií může být málo a jistá skupina klientů Vás odmítne pro nedostatečné množství referencí. V samostatných galeriích nebo samostatných stránkách projektu určitě prezentujte veškerou práci na daném projektu.

Portfolio pravidelně aktualizujte a obměňuje, ukažte potencionálním klientům, že fungujete. I vyhledávače jako Google si aktivit na webu všímají a mohou vás ve výsledcích vyhledávání posunout výše, protože nejste mrtvá a neudržovaná stránka. Je sice nejdůležitější být aktivní na sociálních sítích, ale portfolio, které je rok bez aktualizace, rozhodně není dobrou vizitkou.

Umělecké portfolio 2

Tvorba portfolia je běh, který nikdy zcela neskončí, protože jak se vyvíjíte, musí se vyvíjet i Vaše portfolio a tím i prezentace. Specializace a správný výběr fotografií Vám nejenom může získat lepší klienty, ale hlavně za Vámi přijdou jako za odborníkem z určitého odvětví, o které máte vy největší zájem. Portfolia pravidelně aktualizujte.


3. 1. 2022 – Fotograf architektury Jiří Alexander Bednář